Hřejivé i osvěžující nápoje ze zeleného čaje!
Zelený čaj je skvělý nápoj pro každodenní popíjení. Obsahuje spoustu vitamínů, antioxidantů a také kofein, který nám pomáhá překonat symptomy únavy. Není divu, že je tolik oblíbený. Obvyklá příprava zeleného čaje je, že zalijeme čajové pytlíky horkou vodou a popíjíme. Případně použijeme k přípravě sypaný čaj. Ze zeleného čaje ale můžete připravit spoustu receptů, ať už k jídlu, nebo pití, které potěší vaše chuťové buňky a také váš organismus.
Iránský čaj
V tradičním iránském nápoji se používá hodně koření, aby se dosáhlo výrazné chutě. Budete potřebovat více ingrediencí, ale konečný recept je velmi jednoduchý.
Budete potřebovat:
- 3 lžíce sypaného zeleného čaje (lze nahradit i černým)
- 1 hrnek mléka
- 2 lžíce smetany
- Badyán
- Kardamon
- Skořici
- Asi pět kusů hřebíčku
- Lžičku celého pepře
- Cukr dle chuti
- Vodu
A zde je jednoduchý postup pro přípravu:
- Naplňte menší hrnec vodou. Do té přidejte všechno koření a nechte vařit asi pět minut.
- Do ještě horkého odvaru koření přidejte mléko a smetanu. Vařte dalších pět minut. Můžete i trochu déle, pokud chcete výraznější chuť.
- Přidejte čaj a vařte asi tři minuty.
- Poté nápoj přeceďte a nalijte do šálku.
- Oslaďte dle chuti a máte hotovo.
Mangový ledový čaj
Ledový čaj je ideálním receptem na léto, avšak milovníci si ho dozajista vychutnají po celý rok. Spojení zeleného čaje a čerstvého manga vám jistojistě zachutná.
Připravte si:
- Dvě zralá manga
- Čtyři lžíce kvalitního sypaného zeleného čaje
- Lžíci citrónové šťávy
- Něco na oslazení
- Litr vody
- Led
- Mátu
A jak na přípravu?
- Mango si umyjte, zbavte slupky, nakrájejte na kousky a poté ho mixérem zpracujte do podoby hustší kaše. Dejte odpočinout do lednice.
- Ohřejte litr vody a nechte v něm vylouhovat čaj, asi 10 minut. Poté čaj přeceďte a dejte do lednice.
- Vychlazený čaj dejte do mixéru společně s rozmixovaným mangem, šťávou z citrónu a cukrem. Rozmixujte.
- Servírujte do vysoké sklenice, kam nejprve umístíte led a pár lístků máty.